/

Publiceringsdatum:

Perspektiv i en snabb samhällsomställning

Landshövding Lotta Finstorp, Vattenvårdsdirektör Johanna Söderasp och av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Landshövding Lotta Finstorp, vattenvårdsdirektör Johanna Söderasp och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Foto Maria Sirviö, Länsstyrelsen i Norrbotten.

Sveriges miljömål firade 25-årsjubileum och Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt var en av talarna vid den nationella konferensen Miljömålsdagarna i Luleå den 21-22 maj. Temat för konferensen var perspektiv i en snabb samhällsomställning. Miljömålsdagarna besöktes även av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Luleå kommunalråd Carina Sammeli, Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och Landshövding Lotta Finstorp, som även är ordförande i Bottenvikens vattendelegation.

Vattenmyndighetens uppdrag är att samordna Sveriges arbete för en hållbar vattenförvaltning där samverkan och metodutveckling för att ensa arbetssätt är två viktiga delar i de olika arbetsmomenten under en förvaltningscykel. Johanna Söderasp framförde under en av föreläsningarna att en utgångspunkt för arbetet med bedömningar är påverkansanslys och statusklassning av vattnen. Dessa statusklassningar behöver vara tillförlitliga och uppdaterade. Provtagningsfrekvens, antalet övervakningsstationer och övervakningsstationernas läge är några av faktorerna som påverkar tillförlitligheten av övervakningsdatan. Påverkan och utsläpp till vattnet är även med i bedömningen av status i ett vatten.

"Kommuner och verksamhetsutövare behöver hjälpas åt"

Johanna Söderasp satte även fokus på att en snabb omställning kräver snabba men samtidigt väl genomtänkta beslut. En stor utmaning för kommuner och verksamhetsutövare är att prövningar och planer är separerade från varandra och enligt olika tidplaner. Hon förmedlar att det därför är av vikt att ordentligt kartlägga konsekvenserna av beslut för att se den totala belastningen på ett vatten, där även tillkommande påverkan måste räknas in. Det som styr om ett tillstånd ska godkännas eller en plan kan genomföras är i slutänden den totala belastningen på vattnet. Exempelvis, om det sker utsläpp av miljögifter till ett vatten ska effekten bedömas utifrån vilka övriga utsläpp som redan sker i vattnet tillsammans med historisk påverkan. Sådan data finns tillgänglig i nationella databaser, men där syns inte eventuell tillkommande belastning. För att planer ska vara möjliga att genomföra för kommunerna behöver även den påverkan räknas in, då de är ansvariga för att miljökvalitetsnormerna följs.

Kommuner och verksamhetsutövare behöver hjälpas åt för att möjliggöra etableringar och undvika ökad belastning på berörda vattenförekomster utifrån ett helhetsperspektiv. Parterna kan bland annat ta stöd av Länsstyrelsen och nationellt vägledningsmaterial, men dialogen parterna emellan kommer att vara avgörande för att samtliga satsningar ska kunna genomföras, säger Johanna Söderasp under sin presentation.

Enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande

Johanna Söderasp presenterade även övergripande slutsatser och förslag från SOU 2023:72 (Enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande). Utredningen är sedan länge efterfrågad av Boverket, Länsstyrelser och kommuner och är ute på remiss fram till den 10 juni. Det är en diger lunta att läsa igenom och Johanna tipsar om att läsa kapitel 10 med förslagen men även kapitel 1 och 13 där författningsförslagen och författningskommentarerna finns. Förhoppningen är att utredningen resulterar i en proposition och att regeländringar kommer på plats så snart som möjligt.

Utredningen har bland annat sett att begreppet följa är svårt att tolka i lagen genom att ordet är för vagt. Det finns även ett tydliggörande av roller och ansvar samt definitioner av dagvatten och dagvattenhantering. Genom att lyfta fram dagvattenhanteringen som ett allmänt intresse som måste beaktas, öppnar det upp för kommunerna att arbeta mer aktivt med frågorna jämfört med dagens regelverk.

Inspirerande dagar med flera olika perspektiv

Avslutningsvis uppmanar Johanna Söderasp oss att lyfta blicken från den enskilda platsen. Kommuner inom avrinningsområden behöver prata med varandra för att kunna se helheten och förstå vad som krävs i tillståndsprocesserna för att satsningar ska kunna genomföras.

Miljömålsdagarna har varit väldigt inspirerande och lyft fram många olika perspektiv på utmaningarna i den samhällsomvandling som just nu pågår i norra Sverige. Flera deltagare var positiva till att även vattenfrågorna lyftes fram tydligt i programmet, då de står för många av utmaningarna som vi behöver lösa för att miljömålen ska kunna nås, avslutar Johanna Söderasp.

Björn Risinger, general direktör på Naturvårdsverket och Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten

Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket och Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten. Foto Länsstyrelsen i Norrbotten.

Carina Lund Sammeli, kommunalråd Luleå kommun

Carina Lund Sammeli, kommunalråd Luleå kommun. Foto Länsstyrelsen i Norrbotten

Kontakt