Publiceringsdatum:
Vattenrådens framtid engagerade i Boden

Guidning vid Kvarnbäcken i Boden under Vattenrådens dag i Boden den 15 maj 2025.
Den 15 maj anordnade Bottenvikens vattendistrikt Vattenrådens dag i Boden. Deltagare från hela distriktet fick tillfälle att mötas, utbyta kunskap och erfarenheter och prata om framtiden för vattenorganisationerna.
I alla områden kring större vattendrag, så kallade avrinningsområden, har det bildats vattenråd vars roll är att hjälpa myndigheter med kunskap om det egna vattenområdet och både föreslå och utföra åtgärder på lokal nivå. Vattenrådens dag är en återkommande konferens speciellt riktad till alla som bidrar till att vattenråden finns och fungerar: Medlemmar i vattenråden, politiker och tjänstemän från olika kommuner samt tjänstemän från Länsstyrelsen och Vattenmyndigheten.
Platsen var Brännastrand i Boden och engagemanget från deltagarna var stort. Värdkommunen var representerad under två föredrag, ett om pågående projekt gällande Bodensjöarna, och ett om tillståndsprocesserna gällande vatten inför bygget av nya stålbolaget Stegra. Under en exkursion fick deltagarna möjlighet till praktisk inblick i de återställande åtgärder som pågår i Bodensjöarna. Ett workshop-pass ägnades åt att måla upp visioner och tillsammans föreställa sig var Vattenråden är om fem år, samt hur vägen dit rent konkret ska se ut.
– Vi är särskilt glada över att flera kommuner deltog. Vi vet att i de vattenråd som är mest aktiva, så finns en nära kontakt och god relation med berörda kommuners politiker och tjänstemän. Det tror vi är nycklar till långsiktigt fungerande vattenråd, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt.

Henrik Löfdahl från Länsstyrelsen Norrbotten, Mats Johansson från Länsstyrelsen Västerbotten, Johanna Söderasp från Vattenmyndigheten och Jan Åberg från Mellanbygdens vattenråd under Vattenrådens dag i Boden den 15 maj.
Insikter, kunskap och förslag från vattenråd kan vara värdefulla i exempelvis kommunernas planering och i arbetet för att uppnå bättre vattenkvalitet. Medskicket från Länsstyrelsen till vattenråden var tydligt: Det som vattenråden föreslår, det tas omhand och resulterar ofta i olika större åtgärder för att exempelvis restaurera vattenmiljöer.