Publiceringsdatum:
Screening av råvatten bidrar till mer kunskap om Sveriges dricksvatten

Foto: Pixabay
De fem vattenmyndigheterna har tillsammans med länsstyrelserna nyligen avslutat ett stort provtagningsprojekt inom ramen för arbetet med det nya dricksvattendirektivet (EU 2020/2184).
Det finns ett fortsatt stort behov att utveckla Sveriges övervakning av yt- och grundvatten, vilket har varit ett viktigt motiv till att utföra en screening av råvatten, säger Ida Määttä.
Vattenmyndigheterna såg möjligheten att utföra screening av råvatten för att kunna få ytterligare kunskap om Sveriges råvattenkvalitet. Screeningprojektet ska ge en bred och översiktlig nationell bild av råvattenkvaliteten i syfte att fungera som planeringsunderlag för kommande övervakning samt bidra med ytterligare information om råvattenkvaliteten till dricksvattenleverantören.
Från denna studie har inga alarmerande resultat framkommit, säger LarsErik Johansson, men ytterligare övervakning behövs för ökad kunskap om olika ämnens spridning och den kemiska sammansättningen i vattnet i våra dricksvattentäkter.
De parametrar med flest överskridanden av gränsvärde för såväl yt- som grundvatten var naturligt förekommande ämnen som järn, mangan, aluminium (ytvatten) samt radon (grundvatten). Av de icke-naturligt förekommande ämnena är det PFAS som orsakat flest överskridanden. Övervakning inom vattenförvaltningen bör ske i samtliga dricksvattentäkter åtminstone en gång per vattenförvaltningscykel eller så snart en ny påverkan eller risk identifierats.
Resultatet kan användas dels av de dricksvattenleverantörer vars vattentäkter ingått i projektet, dels inom vattenförvaltningens statusklassificering och riskbedömning, vilken pågår under 2024 och 2025.