/

Publiceringsdatum:

Vattendelegater med vilja att påverka

Att vara ”vattendelegat” låter kanske lite märkvärdigt, som ett viktigt uppdrag med en doft av flärd. Men hur är det egentligen? Under årets sista vattendelegationsmöte i Södra Östersjöns vattendistrikt den 5 december passade vi på att fråga.

I början var jag frustrerad. Som kommunpolitiker var jag van att ta beslut vid varje nämndmöte, men här – ett beslut vart sjätte år! Sedan såg jag hur det fungerar; att vi bygger upp kunskap och underlag under vägens gång. Det säger Sverker Thorén, före detta kommun- och riksdagspolitiker som är en av delegationens veteraner. Han har varit vattendelegat sedan 2008.

Sverker Thorén har varit vattendelegat sedan 2008. Maria Levin blev nominerad som vattendelegat i början av 2023 berättar vidare.

Jag upplever att vi har stora möjligheter att påverka vattenförvaltningsarbetet och ser det som en viktig demokratifråga att vi faktiskt gör det. Särskilt viktigt tycker jag det är att besluten tillämpas likvärdigt över hela landet, säger Maria Levin.

Till vardags är Maria Levin chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Kronoberg och ser därmed vattendelegationens beslut omvandlas till myndighetsarbete på sin egen arbetsplats.

En annan relativt ny delegat (lite mer än ett år) är Gabriella Cahlin, lantbrukare och styrelseledamot i LRF Östergötland med ett särskilt ansvar för miljö- och vattenfrågor.

Jag vill påverka där jag kan, men upplever att mycket är styrt av lagstiftningen, även på väldigt detaljerad nivå. Det kan därför vara svårt att veta vad som faktiskt går att påverka, berättar Gabriella.

Vattenförvaltning är komplext. Det är också därför det behövs både överblick och underlag att fördjupa sig i. Det gäller även för att Länsstyrelsen ska kunna ta vid och göra ett bra jobb. Flera perspektiv behövs samtidigt, resonerar Maria.

En som varit med länge och som tar med vattenförvaltningsperspektiven i sitt arbete som professor på Linnéuniversitetet och Högskolan i Halmstad, är Catherine Legrand. Hon ser att samarbetet med vattenmyndigheten är en nyckel.

Jag ser det som en del i min roll att kommunicera till de som berörs av vattendelegationens beslut. Det ligger i vårt uppdrag enligt vattendirektivet. När jag möter människor i olika delar av samhället i mitt arbete på universitetet tar jag med mig vattenförvaltningsfrågorna, förklarar Catherine.

Vattendelegationens beslut blir inte bättre än underlaget, slår Catherine fast.

Dagens vattendelegationsmöte i Linköping handlar bland annat om att fatta beslut om inriktningen för nästa åtgärdsprogram. Redan nu lägger vi grunden för de åtgärder som ska genomföras efter 2027.

Sakkunniga vattendelegater utsedda av regeringen

Vattendelegationen fattar vattenmyndigheternas beslut. Det finns en vattendelegation i varje vattendistrikt. Den består av ledamöter som är utsedda av regeringen för en mandatperiod på tre år. Ledamöterna är sakkunniga inom olika områden och har personliga mandat, de representerar alltså inte den organisation de är anställda av. Ordförande för vattendelegationen Södra Östersjön är landshövdingen i Kalmar län.

Utöver att besluta om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan, bestämmer även delegationen om samråd, beslutsunderlag, rapporter med mera.

Kontakt

Södra Östersjöns vattendistrikt

Länsstyrelsen Kalmar län
Regeringsgatan 1, 391 86 Kalmar

Telefon: 010-223 80 00