/

Publiceringsdatum:

Samarbete och dialog är framgångsfaktorer

Landshövding Lotta Finstorp, Havs och vattenmyndighetens generaldirektör Anna Ledin, och Vattenvårdsdirektör Johanna Söderasp.

För att lyckas med ett bra och effektivt arbete för vattnets bästa krävs samverkan i alla led. Under förra veckans välbesöka arrangemang träffades många parter som arbetar inom vattenförvaltningen.

En viktig förutsättning inom vattenarbetet är dialogen mellan parter som kommuner, länsstyrelser, vattenråd, branschorganisationer, intresseorganisationer, nationella myndigheter och departement. Bottenviken är även ett internationellt vattendistrikt och delar vatten med Finland och Norge. Detta gör att distriktet även behöver samverka internationellt.

Under förra veckan besökte H.M. Konungen Tornedalen i syfte att närmare studera miljöåterställning av vattendrag och våtmarker. Här deltog även bland annat regeringens företrädare klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah. Landshövding Lotta Finstorp stod värd för arrangemanget som anordnades av Länsstyrelsen Norrbotten i samarbete med projektet TRIWA LIFE.

Anna Ledin, generaldirektör Havs och vattenmyndigheten (HaV) och Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt fanns även de på plats i Tornedalen. HaV är en av Vattenmyndighetens centrala samverkansparter som både är föreskrivande och vägledande inom vattenförvaltningen, samtidigt som de har ett antal åtgärder enligt åtgärdsprogram för vatten 2022-2027.

Det har varit en otroligt fin och välarrangerad dag där vi fått lära oss mer om projektet och även bevittna en restaureringsåtgärd. Att kunna ses i denna form och föra dialog med flera av våra viktiga samverkansparter i Bottenviken känns väldigt värdefullt. Extra roligt med så god uppslutning från både svenska och finska departement och våra centrala verk, säger Johanna Söderasp.

Illustration

Aktörer och roller i vattenförvaltningsarbetet. Illustration: Rebecca Elfast

TRIWA LIFE, eller The Torne River International Watershed LIFE, är ett EU-finansierat naturvårdsprojekt där Sverige, tillsammans med Finland, ska återställa naturmiljön i Torneälvens biflöden och våtmarker som påverkats negativt av mänsklig aktivitet. Projektet kommer att gynna mångfalden av vattenlevande djur och växter. Målet med projektet är att miljöåterställa nästan 100 kilometer vattendrag, ta bort 399 vandringshinder och restaurera 2 500 hektar våtmark.

Kontakt