/

Publiceringsdatum:

KD-politiker fick mer kunskap om vattenförvaltning

Våtmarksparken i Västerås. Foto från LIFE IP Rich Waters, © Johan Hammar, All Rights Reserved.

Den 3-4 maj hölls KD-dagarna i Västerås. Under lördagen ägnades två omgångar av ett seminarium åt frågor om vatten. Vattenmyndigheterna och Life IP Rich Waters fick tillfälle att presentera sina perspektiv på kommunernas många utmaningar för hållbar vattenanvändning.

Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska evenemang drar upp till ett tusen politiker från hela landet. Annika Ekvall, vattenvårdsdirektör i Västerhavets vattendistrikt och Rosita Ericsson, kommunikatör för projektet Life IP Rich Waters, var på plats som sakkunniga under seminarietillfällena.

Annika Ekvall berättade om varför vattenfrågan är så central för alla kommuner, vinsterna med att ha vattenfrågan med i alla sammanhang och vad kommunerna bör göra för att komma igång med arbetet. Rosita Ericsson berättade om projektet Life IP Rich Waters som har resulterat i flera exempel på konkreta åtgärder och inte minst en handbok i kommunal vattenplanering.

– Det var otroligt roligt att det var så stort intresse för våra frågor! Det rymdes nära nog 60 personer i lokalen och båda omgångarna var helt fullsatta. Hela pausen stod det folk runt oss och ville ställa frågor om vatten, berättar Annika Ekvall.

Hon menar att den högsta ledningen i en kommun har en nyckelroll i resurshushållningen:

– Kommunstyrelsen är den som kan se till att vatten lyfts i den fysiska planeringen, i beredskapsplanerna, i frågor om rekreation och näringsliv, ja överallt. Vi behöver ju verkligen växla upp åtgärdsarbetet i vårt land, så det är förstås väldigt positivt att få komma och prata vattenförvaltning för ett helt parti på detta sätt. Nu väntar vi bara på inbjudan från alla andra partier! säger Annika Ekvall.

Handbok för strategisk kommunal vattenplanering - LIFE IP Rich Waters Länk till annan webbplats.

Kontakt