/

Publiceringsdatum:

Erfarenheter från Skåne till Värmland utbyttes

En person i en lokal vid skrivbord

Visst hade det varit trevligt att träffas, men Vattenrådens dag gick ändå att genomföra. Här är Vattenmyndigheten på plats för att sköta mötet. Foto: Margreth Folcker

Vattenkraft, räddandet av flodpärlmusslan och en framgångsrik modell för att finansiera verksamheten. Vattenrådens dag blev ett tillfälle för de drygt 80 deltagarna att utbyta erfarenheter och lära av varandra.

- Jag tycker att det blev väldigt lyckat. Vi bjöds på många inspirerande berättelser. Vi hade också deltagare från stora delar av distriktet, från Skåne till Värmland. Det här är ett bra tillfälle att utbyta erfarenheter och lära av varandra, säger Frida Hagström från arrangerande Vattenmyndigheten Västerhavet.

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Allting var planerat för ett fysiskt möte i Göteborg, men några dagar innan mötet stod det klart att nya restriktioner kunde vänta runt hörnet. Vattenmyndigheten ville inte riskera att deltagare blev sjuka, och ställde därför om till ett digitalt möte.

Trots sena förändringar var många av de drygt 80 deltagarna mycket nöjda med Vattenrådens dag i Västerhavet.

- Det är tydligt att många hade ett behov och en längtan av att prata med varandra. Flera deltagare hade gärna sett att mötet var längre, och det är ju roligt. Det står också klart att många hade hoppats på att träffas. Det hade vi också hoppats på och det hoppas vi verkligen på 2022, säger Frida Hagström.

Finansieringsmodell intresserade

Intresset för att delta var stort. 80 deltagare från Värmland till Skåne var uppkopplade på länk. På några uppkopplingar satt det flera personer och lyssnade på de föredrag som hölls under fredagen.

Fyra vattenråd presenterade sin verksamhet: Himleåns vattenråd, Klarälvens vattenråd, Säveåns vattenråd och TURs vattenråd. Det var stor bredd på föreläsningarna.

Himleåns vattenråd berättade till exempel om hur de vidgat vyerna och kombinerar fokus på kulturhistoria och naturmiljö.

Deltagarna fick också höra om hur vattenrådet i Klarälven arbetat med vandringshinder. Nyckeln är att alla aktörer pratar med varandra.

Vandringshinder var ett tema som gick igen även hos Dalsland Energi, som berättade om sin åtgärdsplan för Teåkersälven. Det handlade först om att rädda bland annat flodpärlmusslan men slutade med ett helhetsgrepp på vattenmiljön i älven.

En punkt som väckte mycket intresse var Säveåns finansieringsmodell. Pengarna räckte inte till allt som vattenrådet behövde göra. När kommunerna började skjuta till två kronor per invånare i avrinningsområdet så mångdubblades stödet, och det går nu att göra mycket mer.

Länsstyrelsen berättade också om arbetet med NAP och vad som gäller med bidrag för att göra åtgärder.

Vattenförvaltning på vers

Mest kreativa bidraget kom från TURs vattenråd i Halland. Ordförande Jan-Olof Andersson hade dagen till ära författat en ”Hållbarhetsvers”.

Om du förnybar värme strör

från Treriksröset till Skanör

om hållbart ord går mun till mun

från Kosterö till Kalmar sund

om kretsloppssaften blir din mumma

ifrån embryo till gumma

och klorofyllan blir din nubbe

ifrån spermie till gubbe

Klimatsmart mat går buk till buk

från Nordkalott till Smygehuk

sympatisk knuff går häck till häck

från Arjeplog till Sysslebäck

fossilfri kraft från ben till märg

från Piteå till Falkenberg

om du från vaggan fram till graven

värnar bäcken, dammen, haven

och konnektivitet är topp

i hela Sveriges flodomlopp

om ni, Åtgärdssamordnare

blir långsiktigt förordnade

då börjar alla kramas

från Svalbard till Bahamas

sen dansar vi på borden

Så kan man rädda jorden!

Frida Hagström är nöjd med hur dagen blev.

Deltagarna kom med många goda idéer, till exempel att instifta ett vattenrådspris eller att se en djupare diskussion om finansiering. Fältbesök finns också på önskelistan.

- Det är väldigt roligt att se det stora engagemanget. Det är tydligt att vattenråden har en viktig funktion. Och att den här dagen behövs, säger Frida Hagström.

Kontakt