/

Publiceringsdatum:

Flaskpost förde Lasse till FN

Vattendroppen Lasse Johansson byggde tillsammans med barnen från Tvååkersskolan är 2,6 meter hög och består av papier maché och hönsnät.

En flaskpost utanför Varberg förde Lasse till FN:s miljökonferens i Nairobi för fjorton år sedan. Nu hoppas han återigen på att få gästa FN. Den här gången vill han berätta om sitt skolprojekt om vatten, hållbarhet – och bin.

Likt vattnet själv har Lasse Johanssons liv tagit flera oväntade vägar. Ögonblick och tillfälligheter har dykt upp och Lasse har fångat dem.

– Mycket kan man styra själv, säger han.

”Vi är 23 pirater…”

En januaridag 2003 promenerade Lasse längs en strand söder om Varberg. Han arbetade då som dokumentärfilmare och gick längs med vattnet för att ta bilder. Han fick syn på en Cola-flaska i sanden med ett brev i. Texten löd: ”Vi är 23 pirater från Bernadotteskolen i Köpenhamn. Den som hittar den här flaskposten kan väl höra av sig.”

Flaskpost.

Flaskposten med brevet från en dansk skolklass.

Lasse bestämde sig för att ta med flaskposten till sin yngsta sons skola.

– I samma veva blev jag inbjuden till en internationell konferens i Uganda som gick under namnet ”Multiple dreams in a different world”. Där träffade jag en rektor från en skola i Kampala. Han var föräldralös som liten, men en holländsk präst hade räddat honom från ett liv på gatan.

Lasse och rektorn bestämde sig för att inleda ett samarbete med skolan i Köpenhamn som skickat flaskposten. Samarbetet skulle handla om tre teman: vatten, hållbarhet och osynliga barn. Så småningom besökte rektorn Varberg och Falkenberg för att diskutera hållbarhet och de anordnade ett läger tillsammans.

Byggde en vattendroppe

Några år senare dök återigen en situation upp som fångade Lasses intresse.

– Organisationen Globträdet i Stockholm arrangerade ett världsmästerskap i samarbete. Alla deltagare skulle ha med sig något som handlade om barns drömmar.

Tillsammans med barnen på Tvååkersskolan byggde Lasse en 2,6 meter hög droppe. Droppen fick samma namn som samarbetet mellan de tre skolorna: ”Connected Dreams”. En FN-medarbetare som var med i Stockholm fick syn på droppen och ett halvår senare fick Lasse ett mail…

Mailet innehöll en inbjudan från FN:s klimatpanel IPCC om att delta på öppningsanförandet av deras konferens i Nairobi, med miljöministrar från hela världen. De skulle ta med sig droppen, stod det i mailet.

– Vi fraktade droppen till Nairobi och en tjej från sjunde klass på Tvååkersskolan fick tala under öppningsanförandet.

Vatten och bin i skolan

Flera år har gått sedan arbetet med Connected Dreams men Lasses engagemang har fortsatt. Han brinner för rent vatten, hållbarhet och för att göra ungas röster hörda.

Efter att droppen landat hos FN och i takt med att idéerna växte bildade Lasse och ungdomarna kulturföreningen Connected Dreams. Kulturföreningen arbetade med vattnet som förtecken och skapade konceptet Bee together, ett projekt som i första hand är riktat till skolan.

Genom Bee Together vill Lasse involvera lärare och skolelever, bland annat genom att låta dem driva en egen bikupa och producera honung. Det finns en nära koppling till vatten, där lärare och elever utforskar Himleån i Halland. Connected Dreams skall bistå skolorna och koppla ihop dem med vattenråd och biodlare.

– Vår roll är att skapa en känsla av sammanhang och få unga nyfikna på vattnet och kretsloppet. Vatten transporterar ju allt, även alla miljögifter. Vi använder bina som en metafor för rent vatten och samarbete. De små stryker med först och utan rent vatten tar bina skada.

Eftersom bina producerar som mest när det är sommarlov, har Lasse involverat en lokal biodlare som kan hjälpa till med skörden.

Hoppas på inbjudan

Arbetet med bina är bara en liten del av konceptet Bee Together. En annan del handlar om att involvera elevråden och ta till vara på det engagemang barnen och ungdomarna har för miljö- och klimatfrågor.

Än så länge är arbetet lokalt i Halland, men Lasse tänker större än så.

– Det finns en dröm om att koppla ihop floder i världen så arbetet blir mer globalt. Då får man lära sig hur folk jobbar med vattenfrågor på andra ställen i världen.

Nästa år fyller FN:s miljöprogram 50 år. Lasse hoppas på en inbjudan till 50-årsjubileet, genom ett samarbete med Varbergs kommun.

– Det ska bli spännande att se om vi blir inbjudna i år. Vi har en jättechans.

Barn gör flaskpost.

Barnen har fått rita sina drömmar och skicka dem med flaskpost till lokala politiker i Varberg.

Om Bee Together

Tre skolor i Halland deltar inledningsvis i projektet Bee Together; Mariedalsskolan, Rolftorpsskolan och Trönningeskolan. Eleverna ska utforska Himleån med sina lärare. De kommer också skapa ”Hoppets trädgård” och plantera blommor och örter som pollinerare älskar.

En del i projektet Water Co-Governance

Lasse Johansson och kulturföreningen Connected Dreams har anslutit till Himleåns vattenråd under den tid Vattenmyndigheterna jobbat med EU-projektet Water Co-Governance. Genom vattenrådet lyfter de kulturens, konstens och barnens betydelse i arbetet med samverkan för bättre vatten.

Water Co-Governance handlar om att stärka lokalt engagemang och förbättra samverkan mellan olika aktörer i vattenförvaltningen.

WaterCoG – samarbete för lokal vattenförvaltning – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt