/

Publiceringsdatum:

Holländare tar sikte på Mölndalsån

Mölndalsån. Foto: Peter Nolbrant.

Med hjälp av en digital vattendragsvandring kommer de internationella studenterna få lära sig mer om Mölndalsån i Göteborg. Foto: Peter Nolbrant.

På 1600-talet hjälpte holländarna till att bygga Göteborg. Nu 400 år senare riktar de blickarna mot staden igen. Den här gången lotsar de en internationell studentgrupp i ämnet klimatanpassningar, med hjälp av en digital vattendragsvandring längs Mölndalsån.

Under en vattendragsvandring går oftast en grupp personer längs ett vattendrag för att lära sig mer om området tillsammans. En stor fördel med metoden är att den låter gruppens olika kompetenser och intressen mötas i ett gemensamt kunskapsbygge.

Digital vattendragsvandring

I och med rådande restriktioner kommer vattendragsvandringen med de internationella studenterna vara helt digital. Arrangörerna, som bland annat består av Vattenmyndigheten Västerhavet och Hanze universitet i Holland, har fått tänka i nya banor.

– I stället för att vi går tillsammans med studenterna och upplever vattendragsmiljön längs Mölndalsån tänker vi visa metoden för en vattendragsvandring och ge konkreta exempel på vad man hitta i och intill vattnet, utmed en svensk å, berättar Björn Lagerdahl, vattensamordnare på Vattenmyndigheten Västerhavet.

Efter den digitala vattendragsvandringen ska studenterna få göra en enkel vattendragsvandring på egen hand där de bor och berätta vad de hittat.

Studenter ser Mölndalsån live

Björn Lagerdahl berättar hur de kommer filma åkanten, för att kunna beskriva området på ett levande vis för studenterna.

– Vi kommer testa att filma direkt från åkanten. Vi tror det kommer bli mer givande, än att till exempel titta på presentationsbilder. För vår del blir det roligt att se hur det funkar att så att säga ”sända” en vattendragsvandring live. Har vi tur får vi se bävern igen, som vi hittade när vi var ute och rekade.

Del av klimatkafé

Vattendragsvandringen är en av aktiviteterna under ett så kallat klimatkafé som äger rum i Göteborg och Mölndal 7-11 juni.

Klimatkafé är ett koncept som är framtaget på Hanze universitet i Holland. Metoden har testats i många olika stadsmiljöer världen över sedan 2014. Deltagarna i ett klimatkafé försöker med tvärvetenskapliga arbetssätt lyfta möjliga lösningar för att anpassa en stad till ett varmare klimat med högre vattennivåer – och samtidigt undersöka möjligheten att skapa till exempelvis vackra miljöer för rekreation.

– Det kan också handla om att involvera allmänheten i arbetet med samhällets klimatanpassning. Helt enkelt åtgärder som folk kan beröras av i sin närmiljö, säger Björn Lagerdahl.

Kontakt