Publiceringsdatum:

En ny plan mot vattenbrist ska tas fram

Vattendelegationen besökte vattenverket vid Guldfågeln i Mörbylånga. Foto: Eric Arenius

Åtgärder mot vattenbrist och övergödning diskuterades när vattendelegationen under onsdagen träffades på vattenverket i Mörbylånga. Ett stort åtgärdspaket kommer att föreslås i höst.

Under årets första möte med vattendelegationen för Södra Östersjön samlades ledamöter från södra Sverige för att förbereda och prata ihop sig om arbetet med ett nytt åtgärdspaket för våra vatten, som ska vara klart i november.
- Det är viktiga frågor vi måste diskutera inför vattenförvaltningens kommande samråd om åtgärder och krav på vattenkvalitet, säger vattenvårdsdirektör Irene Bohman, Södra Östersjöns Vattendistrikt.

Övergödning är en högaktuell fråga för delegationen, som just nu arbetar med att lägga fram ett förslag till ett stort åtgärdspaket. Ett ämne som diskuterades mycket under mötet var den nyligen släppta statliga utredningen om övergödning, och vad den kommer att innebära.

Att mötet var just på vattenverket i Mörbylånga var ett medvetet val från vattendelegationens sida.
Här kunde Mörbylånga kommun berätta att de med nya vattenverket nu kan förse hela kommunen med vatten, även vid en svår torka.

Vattenförsörjning är en prioriterad fråga och Vattenmyndigheten ska nu också arbeta fram en plan för att se till att det finns vatten för samhällets behov även i bristsituationer.

- Återanvändning av vatten är ett allt mer aktuellt område där det behövs mer kunskap. Här fick vattendelegationen se ett gott exempel, säger Irene Bohman.

Kalmars landshövding Cecilia Schelin Seidegård, som är en del av vattendelegationen, passade också på att smaka det renade vattnet som blivit räddningsplankan för södra Ölands vattenförsörjning.
- Det smakar perfekt! säger hon.

Kontakt