Alla centrala myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner, åtgärd 1 – Rapportering
Åtgärden kvarstår från Åtgärdsprogram 2016–2021.
Alla centrala myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner som omfattas av detta åtgärdsprogram ska årligen, med början 2022, rapportera till Vattenmyndigheten vilka åtgärder som genomförts under föregående kalenderår i syfte att säkerställa att miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten inom myndighetens eller kommunens verksamhetsområde ska kunna följas.
Utvecklingen av rapporteringen görs i samverkan med vattenmyndigheterna i samverkan.
Åtgärden är av löpande karaktär och är en revidering från Åtgärdsprogrammet
2016–2021. Åtgärden ska därför påbörjas omgående och genomföras löpande.
Genomförande
Rapporteringen utförs framför allt genom besvarande av rapporteringsfrågor. Frågorna tas
fram i dialog med åtgärdsmyndigheterna. Dialogerna ska utveckla och underlätta samordning av åtgärdsarbetet. Vattenmyndigheterna i samverkan kommer att utveckla former och format för rapporteringen för Åtgärdsprogram 2022-2027, för att den i ännu högre grad ska kunna ge svar på hur det konkreta åtgärdsarbetet framskrider.
För att bättre kunna följa och utvärdera framstegen i åtgärdsarbetet och underlätta kopplingen till effekter i miljön kommer exempelvis mer kvantitativa underlag att begäras in under programperioden 2022-2027. Dessa ska redovisa vilka effekter myndigheters och kommuners åtgärdsgenomförande har fått i form av genomförande av fysiska åtgärder.
Rapporteringen av åtgärdsprogrammet utvecklas tillsammans med berörda myndigheter och kommuner. Alla aktörer ska lätt kunna få uppdaterad information och en helhetsbild av planerade och genomförda åtgärder genom att resultaten sammanställs på vattenmyndigheternas webbplats.
Vattenmyndigheterna i samverkan vill också så långt som möjligt se till att rapporteringen samordnas med andra uppföljningar, exempelvis miljömålsuppföljningen och rapporteringen av åtgärdsprogrammet för havsmiljödirektivet.
Under de sista åren i förvaltningscykel 2016–2021 har svar på rapporteringen inkommit från samtliga centrala myndigheter och länsstyrelser. Bland landets kommuner har svarsfrekvensen legat på knappt 90 procent, och bland de svarande har cirka en fjärdedel förankrat sina svar med kommunstyrelsen.
Sammanhang
Rapporteringen berör samtliga åtgärder och utgör även underlag för rapportering till Europeiska kommissionen om Sveriges genomförande av vattendirektivet (2000/60/EG).
Rapporteringen kan även bidra till miljömålsrapporteringen och rapporteringen av Agenda 2030.